Info Doorverkoop Software

Wetgeving inzake Doorverkoop Software

Wat is doorverkoop van software?

Info Doorverkoop SoftwareGeregeld krijgen we de vraag waarom onze software zo goedkoop is. Wetende dat Windows Besturingssystemen origineel gemakkelijk 100 EUR - 200 EUR kosten, lijkt het inderdaad To-Good-To-Be-True... Daarom proberen we onze prijzen zo goed mogelijk te verantwoorden op deze info-pagina.

Sinds 2014 werd de verkoop van Windows 7 stopgezet. Veel klanten waren wanhopig op zoek om nog kopijen van dit besturingssysteem te bemachtigen. Vooral zakelijke klanten kunnen zich niet goed vinden met Windows 8 en Windows 10. Dit gold trouwens ook voor ons eigenlijk cliënteel van de afdeling PC building. Onze maatpc's hebben bijvoorbeeld Windows 7 Ultimate nodig om bepaalde applicaties te draaien.

Dankzij een vroeger vonnis op 3 juli 2012, is de doorverkoop van software toegestaan. Dit betekent dat onder andere systeembouwers die zijn overgeschakeld naar nieuwere software pakketten, hun oude voorraad software mogen doorverkopen.

Dankzij de groothandel, kunnen wij nu goedkopere Windows en Office licenties doorverkopen. Lees hieronder hoe dit wettellijk geregeld is.

 

Regularisering software doorverkoop

Sinds 2012, is het doorverkopen van software inclusief licenties toegelaten. Dat heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld, na een dispuut tussen Oracle en UsedSoft gmbh. Hierdoor is de doorverkoop geregulariseerd voor zowel fysieke software op eender welke drager, als downloads. In geval van doorverkoop van software via digitale drager moet de verkoper de downloads wel van zijn eigen systeem wissen.

Na verkoop van de software moet de leverancier afstand doen van zijn 'exclusieve recht' om de software te verspreiden, waardoor iedere koper het recht heeft om deze zelf weer als tweedehandssoftware te verkopen. Daarbij hoeft de nieuwe koper geen eigen softwarelicentie te kopen. Dat oordeelt het Europese Hof van Justitie in een zaak die softwareboer Oracle aanspande tegen leverancier van tweedehandssoftware UsedSoft. De Duitse rechter had die zaak doorverwezen naar het Hof.

De uitspraak heeft zowel betrekking op fysieke softwareproducten als op software die via een download wordt verspreid. Daarbij moet de originele eigenaar wel afstand doen van de software; in het geval van downloads betekent dat dat de softwaredownload van de pc van de verkoper moet worden verwijderd.

"De auteursrechthouder van de software mag daarbij controleren of dat is gebeurd", legt ict-jurist Arnoud Engelfriet uit. Hij noemt het de uitspraak een 'baanbrekend arrest' en een 'grote opsteker voor mensen die softwarelicenties kopen en gefrustreerd zijn door de hoge prijzen'.

 

Bron -  vonnis Europese Hof Van Justitie

Het vonnis van het Europese Hof Van Justitie is te lezen op deze pagina : ARREST VAN HET HOF - 3 JULI 2012